а

Активности

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, учествовала је на округлом столу ,,Могућност ефикасне сарадње владиног и невладиног сектора у сузбијању насиља у породици“, који је данас одржан у Београду,  у организацији ИАН Међународне мреже помоћи. Циљ овог скупа је активна размена искустава и давање предлога у циљу унапређења сарадње и умрежавања свих актера који се баве спречавањем насиља и заштитом жртава насиља у породици.

Гордана Стевановић је представила активности Заштитника грађана у области спречавања насиља у породици и заштите жртава насиља, укључујући налазе и препоруке из Посебног извештаја Заштитника грађана о спровођењу Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља. Она је на скупу истакла да је потребно унапредити сарадњу и размену података између свих органа у систему заштите жена од насиља, и дала оцену да се у борби против насиља над женама не користе довољно сви потенцијали цивилног друштва. Такође је навела да је потребно у међуинституционалне споразуме о сарадњи на локалном нивоу поред представника органа јавне власти укључити и представнике/це организација цивилног друштва и, на тај начин, укључити ресурсе којима локална заједница располаже.

Округли сто који је имао за циљ дефинисање заједничких приоритета и кључних изазова организација цивилног друштва у области имплементације антидискриминационог правног и стратешког оквира одржан је у понедељак, 27. априла 2015. године у хотелу Зира, у Београду.

Овај скуп је организовала организација цивилног друштва Praxis, са партнерском организацијом Equal Rights Trust (ERT) из Лондона, уз подршку Повереника за заштиту равоправности, у оквиру пројекта Оснаживање цивилног друштва ради имплементације антидискриминационих закона у Србији, подржаног од стране Европске уније.

На округлом столу је др Димитрина Петрова, директорка ЕРТ-а, говорила о међународним трендовима и праву на равноправност.  Чланови Радне групе, која је формирана у оквиру наведеног пројекта, су представили приоритете и главне изазове у области права жена, ЛГБИ особа, Рома, особа са инвалидитетом и миграната. Након дискусије о приоритним активностима у циљу спречавања дискриминације и унапређивања положаја сваке од наведених осетљивих група дефинисани су приоритети и кључни изазови цивилног друштва за унапређење имплементације антидискриминационог правног и стратешког оквира. На скупу је учествовала и представница стручне службе Заштитника грађана.

Данас је у Кнез Даниловој улици у Београду отворен Bagel Бејгл, простор у коме ће жртве трговине људима имати прилику за сталну праксу и обуку, а многим од ових особа ће бити омогућено да по први пут стекну знања, вештине и искуство како да лакше дођу до посла. Удружење Атина је основало Bagel Бејгл – социјално – етичко предузеће које ће сав профит усмеравати на програме заштите жртава трговине људима, које ово удружење спроводи, како би омогућило одрживост својих услуга.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност, учествовала je на овом догађају.

b_280_0_16777215_00_images_stories_labris_23042015.jpgЛГБТ организације у Србији су данас у Медија центру у Београду обележиле 25 година активизма представљањем и потписивањем Платформе за јачање улоге организација цивилног друштва у циљу ефикасне заштите права и побољшања квалитета живота грађана и грађански другачије сексуалне оријентације и родног идентитета у Републици Србији.

ЛГБТ Платформу су потписали/е представници/це организација: Асоцијација Дуга, Гејтен-ЛГБТ, Изађи, Лабрис, Queeria центар, Парада поноса Београд и Сигуран пулс младих. Потписници/це платформе су истакли/е да је она настала из потребе ЛГБТ заједнице да организације које се боре за права ЛГБТ особа у тој борби буду јединствене, да дефинишу међусобну сарадњу као и сарадњу са другим организацијама које су фокусиране на поштовање, остваривање и заштиту људских права. На скупу је истакнуто да је циљ Платформе друштво без дискриминације. Такође је наведено да су ЛГБТ особе свакодневно дискриминисане у различитим областима, Уставом гарантовано право на слободу окупљања се сваке године доводи у питање и зависи од политичке воље, а само у последњих месец дана су четири особе претучене због претпостављене сексуалне оријентације. Потписнице и потписници су истакли да ће сарађивати са државним институцијама, како би им дали подршку да раде боље, али и да ће радити на оснаживању ЛГБТ особа и на смањењу хомофобије и трансфобије у нашем друштву. На скупу је најављено да ће осим поменутих ЛГБТ организација, које се сматрају оснивачима Платформе, овај документ потписати и организације Национални демократски институт, Хартефакт фонд, Civil Rights Defenders и ЈУКОМ.

Овом скупу је присуствовала и представница стручне службе Заштитника грађана.

Данас је у Културном центру Град у Београду, у организацији GIZ-а и Тима за социјалну инклузију и смањење сиромаштва одржан GIZ Gender Equality World Cafe´.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, учествовала je на овом скупу, посвећеном идентификовању најважнијих активности које треба предузети у циљу унапређења родне равноправности у Србији. Током дискусије су учесници и учеснице имали прилику да размене информације и искуства из различитих перспектива – владе, организација цивилног друштва, међународних пројеката, о најважнијим питањима у вези са унапређивањем спровођења принципа родне равноправности у Србији. Један од циљева овог скупа је и мапирање будуће стратешке оријентације ГИЗ-а и правца деловања посвећеног унапређивању родне равноправности у Србији.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, присуствовала је 25. марта 2015. године у Народној скупштини Републике Србије представљању Годишњег извештаја Геј Стрејт Алијансе о стању људских права ЛГБТ особа у Србији за 2014. На презентацији су се у уводном делу присутнима обратили Игор Бечић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије, Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, Јадранка Јоксимовић, министарка без портфеља задужена за европске интеграције, Денис Киф, амбасадор Велике Британије и Лука Бјанкони, шеф политичког одељења Делегације ЕУ у Србији.

Опширније...

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана је 20. марта 2015. године  у Београду учествовала на догађају, у оквиру кампање Месец дана ромског женског активизма, под називом ,,Доручак с поводом“. Овај састанак је организовало удружење Бибија, уз подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и на њему се разговарало о ефектима Декаде инклузије Рома на положај Ромкиња у Републици Србији, напорима који се улажу у циљу побољшања положаја Ромкиња, а представљени су и примери добре праксе на локалном нивоу.

Осим тога, на скупу је било је речи о утицају Стратегије за унапређење положаја Рома из 2009. године и пратећег Акционог плана на положај Ромкиња, као и о  позиционирању ромског женског питања у будућем националном документу за унапређивање положаја Рома, за период после 2015. године. Гордана Стевановић је указала на недостатке у спровођењу Стратегије који су садржани у Посебном извештају Заштитника грађана о спровођењу Стратегије за унапређење положаја Рома са препорукама из 2013. године и посебно истакла потребу да родни аспект буде препознат при изради новог стратешког документа.

baner1