а

Активности

У сарадњи Министарства финансија Републике Србије и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) 16. маја 2015. године у  хотелу „Зира“ у Београду одржан је семинар на тему „Родно одговорно буџетирање у Републици Србији’’, намењен буџетским корисницима на националном нивоу. Обуку је држала др Елизабет Клацер (Еlisabeth Klatzer), експерткиња UN WOMEN-a, која се бавила родно осетљивим буџетирањем у Аустрији из које долази, али и у другим земљама.

Циљ семинара је био да се учесници и учеснице упознају са плановима у овој области и стекну практична искуства, која ће им помоћи да у програмске буџете укључе родну равноправност односно родно осетљив циљ и индикатор. На семинару је учествовала представница стручне службе Заштитника грађана.

Данас је у Београду поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије Јадранки Јоксимовић, министарки без портфеља задуженој за европске интеграције, додељена награда ,,Дуга". Ову награду је установила Геј Стрејт Алијанса за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТИ особа у Србији у претходних годину дана.

Награда ,,Дуга“ се додељује путем јавног конкурса и о њој одлучује независни жири, који је ове године, бирајући између 33 пристигле номинације, у ужи избор за награду уврстио: Удружење Асоцијацију ,,Дуга“ из Шапца, Народну скупштину Републике Србије, Јадранку Јоксимовић, министарку без портфеља задужену за европске интеграције,  Хелену (М.В.), мајора Војске Србије у пензији, трансродну особу и Тамару Скрозу, новинарку недељника Време.

Овом скупу је присуствовала заменица заштитника грађана за родну равноправност Гордана Стевановић.

b_280_0_16777215_00_images_stories_nevena_i_sasa_sjajna_tanjug.jpg

Заштитник грађана Саша Јанковић се на данашњој седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова захвалио повереници Невени Петрушић и њеним сарадницима на свему што су урадили у протеклих пет година на изградњи институције Повереника за заштиту равноправности. Он је нагласио значај доприноса институције унапређењу права грађана и грађанки, наводећи да му је била част сарађивати са повереницом и да је од ње много научио.

Повереница Невена Петрушић је данас на скупштинском одбору представила Посебан извештај о дискриминацији жена Повереника за заштиту равноправности  и навела да се овим извештајем заокружује пет година рада институције на чијем челу је била.

У Београду је 29. априла 2015. године у Палати Србија одржана конференција посвећена представљању Приручника за примену антидискриминационог прекршајног права. Овај скуп је организовала Канцеларија Повереника за заштиту равноправности уз подршку USAID Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт (ЈРГА). У уводном излагању су се присутнима обратили: проф. др Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности, Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине и Лоренс Ветер, директор Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт Америчке агенције за међународни развој. О најчешћим облицима дискриминације и кршењима људских права у Србији су говориле повереница за заштиту равноправности, представница Стручне службе Заштитника грађана и Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Приручник за примену антидискриминационог прекршајног права се фокусира на уочене проблеме дискриминације у друштву, специфичности постојеће прекршајноправне заштите од дискриминације и улогу Повереника у заштити од дискриминације пред прекршајним судовима. Делотворна прекршајноправна заштита од дискриминације може значајно допринети поштовању принципа једнакости, сузбијању дискриминаторског поступања и стварању једнаких могућности за уживање гарантованих права и слобода.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, учествовала је на округлом столу ,,Могућност ефикасне сарадње владиног и невладиног сектора у сузбијању насиља у породици“, који је данас одржан у Београду,  у организацији ИАН Међународне мреже помоћи. Циљ овог скупа је активна размена искустава и давање предлога у циљу унапређења сарадње и умрежавања свих актера који се баве спречавањем насиља и заштитом жртава насиља у породици.

Гордана Стевановић је представила активности Заштитника грађана у области спречавања насиља у породици и заштите жртава насиља, укључујући налазе и препоруке из Посебног извештаја Заштитника грађана о спровођењу Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља. Она је на скупу истакла да је потребно унапредити сарадњу и размену података између свих органа у систему заштите жена од насиља, и дала оцену да се у борби против насиља над женама не користе довољно сви потенцијали цивилног друштва. Такође је навела да је потребно у међуинституционалне споразуме о сарадњи на локалном нивоу поред представника органа јавне власти укључити и представнике/це организација цивилног друштва и, на тај начин, укључити ресурсе којима локална заједница располаже.

Округли сто који је имао за циљ дефинисање заједничких приоритета и кључних изазова организација цивилног друштва у области имплементације антидискриминационог правног и стратешког оквира одржан је у понедељак, 27. априла 2015. године у хотелу Зира, у Београду.

Овај скуп је организовала организација цивилног друштва Praxis, са партнерском организацијом Equal Rights Trust (ERT) из Лондона, уз подршку Повереника за заштиту равоправности, у оквиру пројекта Оснаживање цивилног друштва ради имплементације антидискриминационих закона у Србији, подржаног од стране Европске уније.

На округлом столу је др Димитрина Петрова, директорка ЕРТ-а, говорила о међународним трендовима и праву на равноправност.  Чланови Радне групе, која је формирана у оквиру наведеног пројекта, су представили приоритете и главне изазове у области права жена, ЛГБИ особа, Рома, особа са инвалидитетом и миграната. Након дискусије о приоритним активностима у циљу спречавања дискриминације и унапређивања положаја сваке од наведених осетљивих група дефинисани су приоритети и кључни изазови цивилног друштва за унапређење имплементације антидискриминационог правног и стратешког оквира. На скупу је учествовала и представница стручне службе Заштитника грађана.

Данас је у Кнез Даниловој улици у Београду отворен Bagel Бејгл, простор у коме ће жртве трговине људима имати прилику за сталну праксу и обуку, а многим од ових особа ће бити омогућено да по први пут стекну знања, вештине и искуство како да лакше дођу до посла. Удружење Атина је основало Bagel Бејгл – социјално – етичко предузеће које ће сав профит усмеравати на програме заштите жртава трговине људима, које ово удружење спроводи, како би омогућило одрживост својих услуга.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност, учествовала je на овом догађају.

baner1