а

Активности

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић прикључила се данас у Бограду шетњи под називом "Ходам против сексуалног насиља над децом", која је почела у 11 часова код Народне скупштине Републике Србије, а симболично завршена код споменика "Победник" на Калемегдану. Шетња је део кампање Савета Европе "1 од 5", чији је званични носилац за Републику Србију шкотски активиста Метју Меквариш, који је лично преживео сексуално насиље у детињству.

Заштитник грађана је још 2011. године упутио Министарству правде Иницијативу за измену Кривичног законика у области кривично-правне заштите жртава породичног насиља и сексуалног злостављања у циљу његовог усклађивања са међународним документима. Доношењем "Маријиног закона" Србија је направила прве кораке ка усаглашавању домаћег законодавства са међународним правним оквиром, међутим и даље постоје бројне препреке и мањкавости у поступцима које воде надлежни органи у случајевима сексуалног злостављања деце, а на које Заштитник грађана стално указује.

Кампања се заснива на подацима да је у Европи свако пето дете било жртва неког облика сексуалног насиља, а организовала је београдски Инцест траума центар заједно са Женском парламентарном мрежом и Саветом Европе.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност представила је у Варшави на скупу ,,Улога независних тела за заштиту људских права у борби против насиља према женама и родно засноване дискриминације у Србији“, у оквиру састанка ,,Спровођење људске димензије OEБС-а 2015“ ("OSCE/ODIHR 2015 Human Dimension Implementation Meeting"), кључне налазе из Посебног извештаја Заштитника грађана о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља, као и активности које Заштитник грађана предузима у циљу унапређивања положаја жртава насиља у породици и родно заснованог насиља.

На скупу је истакнут велики значај оваквих истраживања и прикупљених података за сагледавање феномена насиља у породици, као и за сузбијање ове негативне друштвене појаве. Гордана Стевановић је на састанку ,,Спровођење људске димензије OEБС-а“, у периоду 23-24. септембра, такође присуствовала радним сесијама: Слобода мирног окупљања и удруживања; независне институције за заштиту људских права и улога цивилног друштва у заштити људских права; образовање о људским правима; једнаке могућности за жене и мушкарце у свим областима живота, између осталог, путем спровођења Акционог плана за промовисање родне равноправности ОЕБС-а; спречавање насиља према женама и деци, као и на пропратним догађајима: Обележавање годишњице од усвајања Пекиншке декларације и Платформе за акцију; Жене, мир и безбедност, обележавање петнаест година од усвајања Резолуције СБ УН 1325 са конкретним примерима њене примене;

Гордана Стевановић: Изузетно важна улога медија у рушењу предрасуда према ЛГБТИ популацији

,,Улога медија је изузетно важна у рушењу предрасуда према ЛГБТИ особама због указивања на проблеме са којима се ове особе суочавају, посебно када је реч о транс особама, у оснаживању младих ЛГБТИ особа и доприносу да оне прихвате себе и да живе у складу са својом сексуалном оријентацијом или родним идентитетом“, рекла је Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност на семинару ,,Медији и извештавање о ЛГБТ популацији“.

Она је навела да резултати неких истраживања показују да су знања већинске популације о ЛГБТИ особама веома ограничена, а скоро незнатна када је реч о транс особама, истичући да управо стицање знања и разумевање према особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета доводи до смањења предрасуда, дискриминације и хомофобије. Семинар је одржан данас у седишту Асоцијације медија у Београду, а Гордана Стевановић је говорила на тему ,,ЛГБТ особе и права грађана“.

Скуп о политичкој партиципацији ЛГБТ особа на Западном Балкану

У Народној скупштини Републике Србије је 15. септембра одржана предконференција ,,Демократија за све: Политичка партиципација ЛГБТИ особа на Западном Балкану“, на коме су посланици из Албаније, Македоније, Црне Горе и Србије, заједно са посланицима из Ирске и Немачке, разговарали са активистима и активисткињама за права ЛГБТИ особа о могућностима и изазовима за унапређивање друштвено-политичке ситуације и положаја особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на Западном Балкану. На скупу, који је организовало удружење Лабрис, Геј-Лезбејски Victory Институт и Hirschfeld Eddy Фондација, у сарадњи са Одбором за људска и мањинска права и равноправност полова, је представљено истраживање ставова јавног мњења у земљама Западног Балкана о ЛГБТИ заједници и дискутовано на који начин политичка партиципација може да утиче на мењање ових ставова.

Конференција под истим називом настављена је 16. и 17. септембра 2015. године, у циљу представљања предности укључивања активиста и активисткиња за права ЛГБТИ особа, односно ЛГБТИ лидера и лидерки, у демократске процесе, као и примера добре праксе у процесима демократског учешћа и заштите људских права ЛГБТИ особа на Балкану.


Заменица заштитника грађана учествовала на отварању Београдске недеље поноса 2015

prajd 14092015.jpg

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, учествовала је данас на отварању Београдске Недеље поноса 2015, које је одржано у Mixer House-у, у организацији удружења Београд Прајд.

Током Недеље поноса ће се одржати различити дебатни и културни програми посвећени питањима од значаја за права особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета и представљању ЛГБТИ културе и стваралаштва. Према речима организатора, циљ Недеље поноса је да се квалитетним програмом утиче на промене друштвене свести. Недеља поноса ће трајати до 20. септембра 2015. године, када је планирано одржавање Параде поноса у Београду.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић је са сарадницама 26. августа 2015. године посетила Градску управу града Лознице и разговарала о активностима које се предузимају у Лозници у циљу унапређења положаја деце и жена. Начелница Градске управе је навела предузете мере посвећене осетљивим категоријама становништва: у руралним срединама постоји неколико предшколских установа, финансира се услуга дневног боравка за децу са сметњама у развоју и становање уз подршку за младе без родитељског старања, незапосленим породиљама се месечно исплаћује 20 000 динара накнаде, обезбеђује се бесплатан превоз за особе старије од 65 година, а у плану је и изградња социјалних станова за осетљиве категорије становништва. Осим тога, у Лозници је основана Комисија за родну равноправност која је иницирала низ активности посвећених спречавању насиља према женама и другим питањима од значаја за спровођење принципа родне равноправности.

Заменица заштитника грађана је са начелницом Градске управе и чланицама и чланом Комисије за спорт разговарала о важности афирмисања женског спорта и учешћа девојчица и жена у спортским активностима, у складу са важећим законским прописима, стратешким документима и преузетим међународним обавезама, са чим су се начелница Градске управе и представници Комисије за спорт сагласили, а у вези са спровођењем препоруке Заштитника грађана бр. 14-1543/12, након спроведеног поступка контроле законитости и правилности рада Градске управе града Лозница, вођеном по притужби Омладинског рукометног клуба „Лозница“.

У Медија центру у Београду је 18.06.2015. године одржан панел на коме је указано на напредак Србије у спровођењу препоруке Комитета министара Савета Европе државама чланицама о мерама за борбу против дискриминације на основу сексуалне оријентације и родног идентитета из 2010. године, али и на највеће изазове у спровођењу ове препоруке.

Кристиан Ранђеловић из организације Гејтен ЛГБТ је представио резултате пројекта мониторинга, насиља, дискриминације и злочина из мржње над ЛГБТ особама, са посебним нагласком на транс особе, истичући да су транс особе најчешће изложене хомофобичним нападима и да грађани и грађанке често не реагују у случају напада на особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на јавном месту, а долази и до прикључења нападима.Напади се јављају и у приватном простору, ЛГБТИ особе, нарочито транс особе бивају изопштене из породице и избачене из дома када се сазна за њихову сексуалну оријентацију и родни идентитет. Он је похвалио реакцију полиције у случајевима када је напад на ЛГБТ особе пријављен полицији, што је оцењено као напредак.

Јованка Тодоровић из Лабриса је изнела оцену да је у односу на 2011. годину држава остварила напредак у спровођењу препоруке Комитета министара али да остварени напредак није довољан. Највећи напредак је, због одржавања Параде поноса, остварен у области слободе окупљања и удруживања, док је најмање напретка остварено у области образовања, приватног и породичног живота, као и у области спорта и становања.

Овај скуп су организовали Организација за лезбејска људска права – Лабрис и Гејтен ЛГБТ и на њему је присуствовала представница стручне службе Заштитника грађана.

b_280_0_16777215_00_images_stories_fpn_01062015_1.jpg

Последњих деценија је подигнута свест друштва о потреби осуде, спречавања и кажњавања породичног и партнерског насиља у Србији, али жртве насиља и даље нису довољно заштићене и немају пуну подршку система како би се одлучиле да напусте насилника, рекла је јуче заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић студентима социјалног рада и политикологије у Београду. Она је са Тањом Игњатовић из Аутономног женског центра била предавачица на Факултету политичких наука у Београду, на трибини у организацији Уније студената социјалног рада ФПН, где је студентима представила рад и надлежности Заштитника грађана Републике Србије.

b_280_0_16777215_00_images_stories_fpn01062015.jpgСтевановић је навела да је Заштитник грађана прошле године у периоду од марта до октобра месеца у оквиру својих надлежности спровео анализу рада надлежних органа који су укључени у систем заштите жена од насиља у породици и партнерским односима, а у Посебном извештају, у коме су садржани резултати анализе, је констатовао да досадашње поступање органа у случајевима насиља над женама није одговарајуће. Податак о броју жена које су смртно страдале у породичном и партнерском насиљу, број и садржај притужби на рад полиције, центара за социјални рад, правосудних органа и установа здравствене заштите које су упућене Заштитнику грађана током 2013. и 2014. године, указује да је и нормативни оквир и праксу неопходно изменити и унапредити.

Поражавајућа је чињеница да о насиљу стално причамо, имамо добре законске оквире и механизме, али је насиље ипак у порасту, истакла је заменица заштитника грађана.

Студенте је посебно занимао рад сигурних кућа и центара за социјални рад, такође су изнели мишљење о односу нашег друштва према овој појави.

Предавачице и студенти су се сложили да је неопходан системски начин промене свести и политика према овој појави, са чијом применом се мора започети још током васпитања и образовања деце.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, узела је данас учешће на Међународној конференцији ,,Представљање родних мањинских група у медијима, коју је Факултет за медије и комуникације Универзитета Сингидунум органиизовао у Београду, у сарадњи са партнерским институцијама из региона – Факултетом драмских уметности са Цетиња и Коалицијом ,,Сексуална и људска права на здравље маргинализованих заједница“ из Скопља.

Гордана Стевановић је говорила о стању људских права ЛГБТИ особа у Србији из перспективе Заштитника грађана, указујући на низ проблема са којима се још увек суочавају особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, као и на недовољну заинтересованост медија да извештавају о темама од значаја за ЛГБТИ популацију.

baner1