а

Активности

Завршна конференција Сталне конференције градова и оптина (СКГО) је одржана у Сава Центру у Београду, у четвртак, 28. маја 2015. године, и на њој су сумирани резултати спроведеног пројекта, дискутовало се о изазовима у његовој реализацији и о даљим плановима СКГО у области родне равноправности на локалном нивоу. СКГО је недавно награђен од стране Мреже асоцијација локалних самоуправа југоисточне Европе, као пример добре праксе у овој области. У оквиру поменутог програма, урађено је истраживање стања у локалним самоуправама у Србији, извршене анализе докумената и планова СКГО, формирана Радна група за родну равноправност и едуковани њени чланови и чланице. На предлог Радне групе, на 40. Скупштини СКГО, одржаној у децембру 2012, једногласно је усвојена Декларација о поштовању принципа родне равноправности на локалном нивоу власти. У широком партиципативном процесу, током 2013. израђена је а затим на 41. Скупштини усвојена званична Политика СКГО у области родне равноправности. Организоване су обуке и скупове и рађено је на умрежавању актера са локалног и националног нивоа. Такође су обучавани и запослени у СКГО, у циљу настојања да унесу побољшања у свој рад и промовисање родне равноправности и примене родне перспективе у својим активностима. Скупу је присуствовала представница стручне службе Заштитника грађана.

У Централном дому Војске Србије у Београду је у четвртак, 28. маја 2015. године одржан скуп на коме су представници/це релевантних тела и механизама представили најзначајније резултате спровођења НАП-а у Републици Србији у периоду од 2010-2015. године, а представници/це организација цивилног друштва дали своју оцену оствареног напретка у спровођењу НАП-а. На скупу, на коме је присуствовала и представница стручне службе Заштитника грађана, је било речи и о примени Резолуције 1325 СБ УН у наредном периоду, односно о наредним корацима у њеном спровођењу.

b_280_0_16777215_00_images_stories_goca_odbor_skupstina_26052015_1.jpg

Досадашње поступање органа у случајевима насиља над женама није одговарајуће, што је Заштитник грађана и констатовао у Посебном извештају о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља из 2014. године утврђујући бројне недостатке и у нормативном оквиру и у пракси, рекла је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић на седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине посвећене тренутној ситуацији све учесталијег насиља над женама и породичног насиља са смртним исходом.

Неке од упућених препорука органима се односе на отклањање недостатака у примени протокола у вези са недовољним препознавањем насиља према женама, неразумевањем положаја жене жртве, недовољном информисаношћу о постојању и садржају Општег и посебних протокола, недостатком адекватних евиденција и незадовољавајућом сарадњом надлежних органа, навела је она.

Посете у шеснаест јединица локалних самоуправа током којих је Заштитник грађана проверавао примену Општег и посебних протокола показале су да већина система ради за себе и да не постоји међусобна размена информација. Системи здравства, образовања, социјалне заштите и полиције сарађују, али када дођемо до правосудних органа нема повратне информације шта предузето, рекла је Гордана Стевановић.

Опширније...

Заштитник грађана позива надлежне органе да без даљег одлагања размотре и усвоје законске иницијативе које је ради јачања превенције и заштите од породичног насиља  упутио још пре четири године, као да и примене препоруке из Извештаја о примени општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља, који је прошле године поднео Народној скупштини.

„Недавне породичне трагедије у којима је у живот изгубило 13 људи на најозбиљнији начин сведоче о проблему насиља у породици. Поздрављамо договор министара правде, унутрашњих послова и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања да формирају експертску групу која ће предложити конкретне мере за спречавања насиља у породици и заштиту жена од насиља, али и подсећамо да смо Министарству правде 2011. године упутили, а 2012. године поновили Иницијативу  за измену Кривичног законика у области кривично-правне заштите жртава породичног насиља и сексуалног злостављања, саопштавају заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана, задужена за родну равноправност и права детета, Гордана Стевановић.

Министарство правде до сада није разматрало део те иницијативе који се односи на увођење у систем кривичноправне заштите новог кривичног дела прогањања, пооштравање санкција, обавезни психосоцијални третман насилника и друге одредбе усмерене ка превенцији насиља. Република Србија се, потврђивањем Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, обавезала да усклади кривично законодавство са тим међународним документом и потребама стварности.

Заштитник грађана контролисао је током 2014. године примену Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља и утврдио бројне недостатке у прописима и пракси, те надлежним органима упутио одговарајуће препоруке, а о свему Посебним извештајем обавестио Народну скупштину. За очекивати је да ће тај извештај послужити као једна од основа за утврђивање мера које су најавили министри.

Од државних органа, а пре свега од извршне власти, тражимо да ефикасније спроведе законе и учини их још бољим, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на протесту поводом пораста насиља над женама који је у центру Београда организовао Аутономни женски центар. Он је додао да су министри правде и унутрашњих послова одржали састанак на коме је донета одлука да се иницира проширење казнене политике, да се уведе кривично дело прогањања као и обавезан психосоцијални третман насилника.

Јанковић је рекао да је Народна скупштина Републике Србије од Заштитника грађана добила извештај о спровођењу посебних протокола ради заштите жена од насиља, али да се тај протокол још не спроводи у довољној мери. Додао је да је Србија потписала Конвенцију Савета Европе о борби против насиља над женама и насиља у породици и да је обавезна да се држи те конвенције. Јанковић је изразио наду да се трагедије какве су забележене протеклих недеља и месеци неће поновити.

На протестном скупу су прочитана имена 26 жена које су убијене од почетка ове године. "Нећемо увек успети да спречимо свако убиство, али ако се озбиљно односимо према људским животима и примењујемо законе и правила која постоје, верујем да би већина ових жена биле живе, а и да би све друге жене које трпе породично насиље биле спокојније када затраже помоћ надлежних институција", нагласила је Татјана Игњатовић.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић присуствовала је данас премијери документарног филма „Следите нас“, који кроз иницијативу и дијалог истакнутих жена из Београда и Приштине охрабрује платформу комуникације двеју заједница. Приказивање документарног филма омогућила је Мисија ОЕБС-а у Београду.

b_280_0_16777215_00_images_stories_dan17052015.jpg

На згради Заштитника грађана је, поводом обележавања Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHO/T) у недељу, 17. маја 2014. године развијена застава дугиних боја, чиме је особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на симболичан начин пружена подршка и указано на проблеме са којима се ове особе свакодневно суочавају.

b_280_0_16777215_00_images_stories_dan17052015_1.jpgРазвијању заставе су, осим Гордане Стевановић, заменице заштитника грађана присуствовали и чланови и чланице Савета за родну равноправност Заштитника грађана. Заменица заштитника грађана се потом упутила на пикник у Студентски парк, који организују Гејтен – ЛГБТ и Лабрис поводом обележавања овогодишњег ИДАХОТ дана.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије установљен је са циљем да се доносиоцима одлука, јавности и медијима укаже потребу сузбијања насиља и дискриминаце ЛГБТИ особa.Тај дан се обележава 17. маја јер је на тај дан 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

Права ЛГБТИ особа још су увек недовољно заштићена у Србији, иако су у претходном периоду начињени крупни помаци у погледу заштите и унапређења њиховог положаја, укључујући одржавање Параде поноса 2014. године, која је протекла без већих инцидената. ЛГБТИ организације су укључене у израду стратешких докумената који садрже конкретне мере посвећене унапређивању положаја ове популације.

На постојање стереотипа и предрасуда према ЛГБТИ особама Заштитник грађана указује у својим редовним годишњим извештајима и у Извештају ,,ЛГБТ популација у Србији – стање људских права и друштвени положај”, упућујући надлежним органима препоруке за унапређивање њиховог положаја. Заједничка радна група Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности је надлежним органима 2014. године упутила низ препорука, указујући на потребу регулисања правног положаја транс особа.

baner1