а

Активности

У четвртак 17. децембра 2015. године, у хотелу „Слобода“ у Шапцу Академија женског лидерства уз подршку Мисије ОЕБС организовала је конференцију на тему „Подстицање родне равноправности у оквиру националних савета националних мањина“.

На овом догађају представљени су  резултати фокус група спроведених у периоду од јула до новембра као и  смернице-сугестије-примери добре праксе за унапређивање  механизама за подстицај већег учешћа жена у раду националниих савета националних мањина.

На конференција је дискускутовано и о перспективама и даљим корацима увођења  родне перспективе у рад националних савета националних мањина, и дат  кратак преглед планираних активности за наредну годину.

Скупу су присуствовали  и представници стручне службе Заштитника грађана.

У петак, 11. децембра 2015. године, са почетком у 12 часова у Медија центру у Београду је представљен пилот пројекат, чији је циљ указивање на феномен раних бракова и њихов негативан утицај на уживање права детета, који спроводе Београдски центар за људска права и YUROM центар из Ниша, уз подршку Амбасаде Канаде у Србији, Црној Гори и Македонији.

Београдски центар за људска права и YUROM Центар су на овај начин желели да укажу на потребу да се овај проблем сагледа на свеобухватан начин, укључујући саме ромске девојчице, али и друге младе, како би се након образовних радионица и утврђивања потреба саме заједнице могле предложити адекватне мере које ће бити подржане од стране ромске заједнице, али и од представника/ца државних институција. Мишљење представника/ца ових организација је да тема раних и уговорених бракова ромске деце недовољно заступљена у стратешким документима и мерама које држава жели да спроведе како би на адекватан начин реаговала на овај проблем. Такође, нису рађена ни истраживања новијег датума која би допринела креирању адекватних јавних политика.

На скупу су говорили: Kevin Rex, саветник у Амбасади Канаде у Србији, Црној Гори и Македонији, Ангелина Скареп, самостална саветница у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Осман Балић, директор YUROM центра из Ниша и Невена Николић, истраживачица Београдског центра за људска права. Овом скуп је присуствовала и представница стручне службе Заштитника грађана.

Поводом обележавања Међународног дана људских права у седишту Заштитника грађана данас је представљен Извештај о  праву жена са инвалидитетом на родитељство и породицу, који су израдиле организације ,,Из Круга – Београд“ и ,,ИДЕАС – Центар за истраживање и развој друштва“, уз подршку Канцеларије за људска и мањинска права, а на основу резултата истраживања о ставовима жена са инвалидитетом по питању права на родитељство и заштиту репродуктивног здравља.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну     равноправност, навела је да је Заштитник грађана више пута упућивао препоруке релевантним органима посвећене омогућавању заштите репродуктивног здравља жена са инвалидитетом и да о овом питању треба да се посвећује пажња током целе године.

Данашњи догађај је посвећен сећању на ауторку овог Извештаја, Лепојку Чаревић – Митановски, председницу удружења ,,Из Круга – Београд“ и чланицу Савета за родну равноправност Заштитника грађана, и на њен дугогодишњи, предани рад посвећен унапређивању положаја жена са инвалидитетом у различитим областима

Медији су важни у превенцији насиља над женама, јер могу да подигну свест друштва о том проблему, рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић данас на представљању резултата истраживања проф. др Зорице Мршевић „Медији у Србији 2014. о родно заснованом насиљу: између стереотипа и забаве“ у београдском Културном центру Rex.

Медији су ти који имају изузетно важну улогу у борби против родно заснованих стереотипа и предрасуда који су у основи сваког вида дискриминације и родно заснованог насиља, нагласила је Стевановић, што такође истиче проф. Мршевић у својој публикацији. Заменица се сложила и са ауторкиним ставом да таблоиди све чешће усвајају стил извештавања о насиљу у породици, који је тривијалан и сензационалистички.

По речима Гордане Стевановић медији не треба да извештавају само када се насиље деси, већ и касније, шта је било са насилником, да ли је санкционисан, да ли је жртви пружена подршка и помоћ надлежних. Такође, како је рекла, медији треба да избегавају квалификације које на неки начин оправдавају насилника.

Заменица заштитника грађана је указала да је број жена жртава насиља у породици и партнерским односима алармантан и указује на неопходност унапређивања поступања свих органа у систему заштите жена од насиља у породици. Она је додала да у свом Посебном извештају о примени Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља Заштитник грађана је, након указивања на уочене недостатке, надлежним органима упутио одређене препоруке, између осталих, да су неопходне додатне обуке службеника, боља размена информација и сарадња надлежних органа, више превентивног рада и подизања свести јавности о недозвољености и нултој толеранцији на насиље.

b_280_0_16777215_00_images_stories_obelezevanje_23112015.jpgОрганизација Гејтен је у петак, 20. новембра 2015. године обележила Међународни дан сећања на жртве трансфобије. Активисти/киње и грађани/ке окупили су се на Тргу Републике у 20 часова и запалили свеће у знак сећања на транс особе. Овом скупу је присуствовала и представница Стручне службе Заштитника грађана. Обележавањем дана сећања на жртве трансфобије подиже се свест јавности о злочинима из мржње над транс особама, обезбеђује се простор за изражавање жалости у коме се може одати почаст животима убијених транс особа како не би биле заборављене.

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, састала се данас са чланицама парламента и Националног савета за равноправност полова Белорусије, које се налазе у студијској посети Републици Србији.

Заменица заштитника грађана је представила надлежности, организациону структуру и рад Заштитника грађана, а представљене су и активности Заштитника грађана у области родне равноправности и права детета. На састанку је договорено да ће се наставити размена искустава и примера добре праксе, у циљу унапређивања стања људских права и положаја осетљивих друштвених група. Ова посета је организована и спроведена уз подршку Канцеларије за демократске институције и људска права (OSCE/ODIHR).

Трећа национална конференција Женске парламентарне мреже ,,Према родно одговорном буџетирању“ одржана је 3. новембра 2015. године у Дому Народне скупштине Републике Србије у Београду. Маја Гојковић, председница Народне скупштине Републике Србије, навела je да су на скупу, осим народних посланица, присутне и одборнице из 35 општина и градова у Србији, као и да је циљ конференције да се сагледају резултати рада на унапређењу родне равноправности и да одборнице, у сарадњи са Женском парламентарном мрежом, уз подршку међународне заједнице, утврде најбоље механизме за родно одговорно буџетирање. Она је, такође, навела да је пре две године основана Женска парламентарна мрежа, која је признат политички чинилац у земљи и региону, која, између осталог, ради на економском оснаживању жена и борби против насиља у породици. ,,Права жена су неодвојиви део универзалних људских права, али једнака, Уставом и законима гарантована права не значе увек једнак положај жена“, истакла је Маја Гојковић, додајући да је циљ већа заступљеност жена на местима на којима се доносе кључне одлуке за будућност Србије.

Опширније...

baner1