а

Активности

b_280_0_16777215_00_images_goca-27102016-2.jpgЗаштитник грађана годинама упозорава надлежне органе на раширено насиље над женама у породици и партнерским односима и позива органе, организације и службе да се према насиљу односе на адекватан начин – да га спречавају, да га осуђују и да жртвама пруже заштиту, изјавила је данас Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана за родну равноправност и права детета на заједничком скупу Мреже за здравље и Мреже за родну равноправност локалних самоуправа.

Недостатак јединствене евиденције, некомпатибилност и неусклађеност евиденција које различити системи воде у случајевима насиља над женама у породици и партнерским односима доводе до тога да их није могуће ни проверити и упоредити, кључни су проблеми који замагљују горући проблем насиља у друштву, упозорила је заменица заштитника грађана.

Она је навела основне закључке из 45 случајева насиља у породици и злостављања и занемаривања деце, које је водио Заштитника грађана и који потврђују да се насиље квалификује као породични проблем и брачни сукоб. Насиље се минимизује и релативизује као и одговорност за извршено дело, па се даље не испитује. Не процењује се ризик од насиља, а мере у случају пријаве насиља се не предузимају или се то чини на неодговарајући начин. Полиција, центри за социјални рад и здравствене установе не размењују информације од којих су неке виталне за заштиту жртве. Изостају обавештења других органа у систему (органа старатељства, полиције, тужилаштва и суда) о пријави насиља. Жртве се упућују да саме воде поступке, а не пружа им се стручна и друга помоћ и подршка, само су неке од оцена које је изнела Гордана Стевановић.

Скуп „Доступна примарна здравствена заштита и превенција дискриминације, насиља и родне неравноправности: улога локалне самоуправе“ организовали су Мрежа за здравља и Мрежа за родну равноправност уз подршку Сталне конференције градова и општина у Задужбини Илије Коларца у Београду.

Помоћница Генералног секретара Наташа Јовић одржала је целодневну обуку здравственим радницима и сарадницима о заштити жена од насиља у породици и партнерским односима, у оквиру семинара o насиљу над женама који су у октобру 2016. године организовали Центар за промоцију здравља жена и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА). Полазницима је, у интерактивном предавању и кроз представљање примера из праксе, као и кроз одговоре на бројна питања, предочена улога здравствених радника у систему заштите жена од насиља, посебно у ситуацијама првог сазнања о насиљу и током судског поступка.

 

12092016 parada otvaranjeГордана Стевановић, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност, учествовала је данас на отварању београдске Недеље поноса у Mixer House-у Београду,  дајући тиме подршку повећању видљивости ЛГБТИ особа и проблемима са којима се суочавају.

Недеља поноса ће трајати од 12. до 18. септембра и претходиће Паради поноса, чије одржавање је планирано за 18. септембар 2016. године. Током недеље поноса ће се одржати низ догађаја од значаја за унапређење положаја ЛГБТИ особа и указивања на проблеме са којима се особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета суочавају, али и за промовисање ЛГБТИ културе и стваралаштва.

Овогодишњи слоган београдске Параде поноса је ,,Љубав мења свет“, као израз солидарности са ЛГБТИ заједницом у Србији, региону и целом свету.

 

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић присуствовала је данас у Народној скупштини заједничкој седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Одбора за европске интеграције посвећеној разматрању положаја и права ЛГБТ особа у Републици Србији.

Седницу су отворили председница Одбора за европске интеграције Маринка Тепић и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, док су представница Канцеларије за људска и мањинска права и представник Министарства унутрашњих послова представили активности које су предузете у циљу унапређења положаја особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

Опширније...

goca 26082016 3Заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је данас у Београду учествовала на завршном догађају ,,ЛГБТИ Караванa“, и на тај начин дала подршку активностима за подизање степена видљивости особа другачије сексуалне оријентације и родног идентитета. Заштитник грађана у својим редовним годишњим извештајима понавља препоруке да Влада, између осталог, треба да обезбеди пуно остваривање и заштиту права ЛГБТИ особа, а посебно заштиту физичког и психичког интегритета и права на мирно окупљање, али и да континуирано спроводи мере и активности посвећене подизању свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа.

Удружење грађана ,,Егал“ организовало је ,,ЛГБТИ Караван“ током маја и јуна 2016. године, у оквиру којег је у десет градова у Србији одржана трибина под називом ,,Нико није слободан док сви нисмо слободни“. Циљ трибине је био отварање јавног простора и покретање дијалога са широм јавношћу на теме које се тичу ЛГБТИ особа у Србији, њихових живота и свакодневних проблема са којима се сусрећу, као и подизање степена видљивости транс особа и ЛГБТИ заједнице међу општом популацијом.

mladenovac 06082016Јавни час ,Жене-живот без насиља“ је одржан у суботу, 6. августа 2016. године у згради Општине Младеновац. На овом скупу је Борјана Перуничић, представница стручне службе Заштитника грађана, представила активности Заштитника грађана посвећене спречавању и заштити жена од насиља у породици и партнерским односима, као и налазе и препоруке Заштитника грађана садржане у редовним и посебним извештајима Заштитника грађана, посвећене унапређивању система заштите жена од насиља у породици и партнерским односима и ефикаснијој заштити жена.

Овај скуп је отворила Наташа Јовановић, народна посланица и чланица Одбора за људска и мањинска права Народне скупштине, а на њему су излагале представнице система социјалне заштите, здравствене заштите, Аутономног женског центра, као и медија и уметнице.

У оквиру јавног часа је одржано и такмичење у беседништву на тему ,,Жене-живот без насиља“. Овај скуп је организовало удружење Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности ,,ОКО“ из Младеновца, под покровитељством Градске општине Младеновац.

Србија предузима мере које се тичу унапређења положаја ЛГБТИ заједнице, али је то и даље недовољно да би се њени припадници осећали као равноправни део друштва. ЛГБТИ особе су и даље изложене злостављању, укључујући и физичко насиље. Заштитник грађана поводом Међународног дана поноса подсећа да у Србији постоји законска равноправност свих, без обзира на сексуалну оријентацију и родни идентитет. Истовремено истиче обавезу државних органа да свакоме, под законом предвиђеним условима, омогуће остваривање тог права.

У годишњим извештајима Заштитника грађана указано је на потребу континуираног спровођења мера и активности ради подизања свести јавности о неопходности поштовања права ЛГБТИ особа. Потребно их је спроводити у образовном систему, применити постојеће, али донети и нове мере у области запошљавања, здравства и социјалне заштите, констатује Заштитник грађана.

---------

b_280_0_16777215_00_images_stories_goca_25962916_1.jpg

У оквиру обележавања Месеца поноса, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић је 25. јуна са сарадницама учествовала у шетњи централним београдским улицама, под називом ,,Понос Србије“. Циљ шетње је да се подигне видљивост ЛГБТИ заједнице, да се укаже на специфичне проблеме са којима се суочава ова друштвена група, али и на проблеме, који су  заједнички и другим осетљивим друштвеним групама. Организатори овог догађаја, Егал и "Loud&Queer" навели су своје захтеве: нулта толеранција према насиљу над припадницима и припадницама осетљивих група, подршка запошљавању и економском оснаживању припадника и припадница осетљивих група.

Међународни дан поноса се обележава широм света као знак сећања на протесте ЛГБТИ особа против систематског хапшења, прогона и злостављања ових особа од стране америчких власти, који су почели у ноћи између 27. и 28. јуна 1969. године у Њујорку и представљају зачетак организованог активизма и савременог покрета за успешно остваривање права ЛГБТИ заједнице у Америци, а затим и у остатку света. Понос у контексту прославе Међународног дана поноса означава потребу да ЛГБТИ особе живе достојанствено и равноправно са осталим грађанима и грађанкама.

baner1