а

Саопштења

Гордана Стевановић, заменица заштитника грађана, 29. јануара 2014. године одржала је састанак са Зораном Антонијевић програмском координаторком у Минисији ОЕБС-а у Србији на ком је разговарано о досадашњој сарадњи, планираним активностима Заштитника грађана као и о могућностима подршке Мисије ОЕБС Заштитнику грађана у области родне равноправности.

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, најоштрије осуђује учестале нападе на бранитеље и бранитељке људских права у Републици Србији.

Спремност државе да заштити људска права и унапређује демократске стандарде у многоме се огледа у подршци јавном деловању људи који се баве заштитом и промоцијом људских, мањинских и права жена и деце. Законодавни оквир у Републици Србији забрањује дискриминацију и штити равноправност као једно од основни људских права, иако је област заштите бранитеља и бранитељки људских права најмање нормативно одређена.

Опширније...

Полагањем заклетве пред председником Народне скупштине Републике Србије, заменица заштитника грађана Гордана Стевановић - коју је Народна скупштина изабрала на ову функцију 26. новембра 2013. године - ступила је на дужност.

Опширније...

Сваки дан мора да буде дан за кампању против насиља над женама све док свака кућа не постане сигурна женска кућа, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић поводом светске кампање "Шеснаест дана активизма против насиља над женама" која почиње данас.

Заштитник грађана ће пратити примену Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, коју је недавно ратификовала Република Србија,за шта се залагао и републички омбудсман.

Видљивост проблема насиља над женама мора да прати и већа одлучност органа јавне власти на превенцији и унапређењу заштите жена од насиља.

Насилници не смеју, као што је често случај, да рачунају на неефикасност система и "разумевање" службених лица за њихове поступке. Али кажњавање ни изблиза није довољно, већ се мора више радити на превенцији – подизању свести јавности и грађана о неприхватљивости насиља као модела понашања, као и на јачању капацитета институција образовања, културе, спорта, које морају да понуде доступну и реалну алтернативу моделима понашања који промовишу насиље.

Заштитник грађана свим грађанкама честита 8. март, дан којим се обележава тежња ка родној равноправности.

Од многих области у којима суштинске равноправности мушкараца и жена још увек нема, Заштитник грађана ће у 2013. години посебно пратити како се остварује заштита трудница и породиља на послу и колико се успешно предузимају мере против родно заснованог насиља.   Републички омбудсман ће због тога појачати контролу рада органа власти у обезбеђивању исплате накнаде за време трудничког боловања, породиљског одсуства и одсуства ради неге детета и заштите од отказа за време трудноће. Истовремено, Заштитник грађана истиче да Министарство рада, запошљавања и социјалне политике није, у складу са законском обавезом, одговорило Заштитнику грађана које је конкретне мере, као надлежни државни орган, предузело или планира да предузме да би се поправио положај трудница и породиља на тржишту рада.

Заштитник грађана са жаљењем је примио вест о смањивању квоте за упис жена на Војну академију, а посебно сматра неправилним да се Конкурсом ограничава, уместo да се подстиче пријем жена. У конкурсу за Војну академију стоји да ће бити примљено „до 15% кандидата женског пола“, уместо да се утврди најнижи проценат за пријем кадеткиња који гарантује бар минималну заступљеност жена.

Заштитник грађана верује да ситуације попут наведених неће бити обележје наредног периода, али ће оштро упозоравати на неправилности и неефикасност државних органа у предузимању мера на успостављању пуне родне равноправности.

baner1