а

Саопштења

Заштитник грађана честита женама у Србији 8. март, Међународни дан жена и подсећа да је пуна равноправност полова не само цивилизацијски, већ и развојни циљ, као и да то није питање добре воље, већ обавеза прописана Уставом.

Не само да је неравноправност жена цивилизацијски неприхватљива и да онемогућава социјалну правду, већ друштво које не користи пун потенцијал пола својих чланова, односно чланица – жена, само себе спутава у напретку“, истичу заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана Гордана Стевановић.

Посебно су угрожене и вишеструко дискриминисане Ромкиње, жене са инвалидитетом, самохране мајке, избегле и интерно-расељене жене, жене лошијег имовног стања, жене из руралних средина, жене у ситуацији насиља у породици, старије жене, жене ређе сексуалне оријентације.

Опширније...

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, подсећа да је 19. новембар –  Међународни дан мушкараца. Циљ са којим се од 1999. године овај дан обележава широм света, усмерен је на скретање пажње друштва на значај бриге о здрављу мушкараца и дечака, али и истицање позитивних мушких узора.

Опширније...

Поводом Међународног  дана девојчица, заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић указује на неједнак положај и посебне изазове са којима се девојчице у Србији и даље суочавају. Само зато што су девојчице, оне раније напуштају образовање, па тако 30 одсто њих старости од 15 до 19 година не похађа школу.

Опширније...

Савет за родну равноправност Заштитника грађана, који окупља стручњаке и стручњакиње у овој области, поздравља одржавање шетње у оквиру овогодишње Параде поноса у Београду.

Иако под јаким полицијским снагама, блокираним саобраћајем и после више од недељу дана тензија и неизвесности, завршни догађај у оквиру Недеље поноса, шетња улицама Београда прошла је ....

Свесни да је ово само један у низу корака који Република Србија треба да предузме и докаже да је владавина права и поштовање основних људских права друштвени курс којим се креће, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да је данашња шетња само почетак решавања низа проблема са којима се сусрећу особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне.

Суштинско практиковање људских права добија своју пуну димензију са елиминисањем говора мржње из медија, равноправан приступ  адекватној здравственој заштити, заштити од насиља, као и доследној примени закона.

Посебно иситчемо низ проблема са којима се особе другачије сексуалне оријентације од хетеросексуалне сусрећу у мањим срединама у Србији, где често изостаје подршка система, као што је центар за социјални рад. У овој групи проблема наглашавамо да дух толеранције изостаје и у систему образовања, да школски уџебеници неретко занемарују и маргинализују стварност постојања другачијих и несвесно подстичу предрасуде, стереопите и неуважавање различитости у друштву.

Свесни важности друштвене равноправности, Савет за родну равноправност Заштитника грађана сматра да одржавање овогодишње Параде поноса доприноси изградњи  духа толеранције, уважавања различитости и равноправност грађана и грађанки у Републици Србији.

Светски дан Рома обележавамо у последњој години Декаде Рома. Осим уобичајених указивања на крајње неповољан положај ромске заједнице, овог 08. априла треба да дамо оцену укупног друштвеног залагању кроз ову међународну иницијативу. Поред приоритетних области, Декада Рома је покушала да покрене питање родне равноправности као питање од важности за демократизацију друштва у целини.

Мада је незахвално издвајати најтежи проблем са којим се суочава ромска заједница, о једном питању се ипак најмање говори – о положају Ромкиња.

Опширније...

baner1