а

Активности

Заштитник грађана позива надлежне органе да без даљег одлагања размотре и усвоје законске иницијативе које је ради јачања превенције и заштите од породичног насиља  упутио још пре четири године, као да и примене препоруке из Извештаја о примени општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља, који је прошле године поднео Народној скупштини.

„Недавне породичне трагедије у којима је у живот изгубило 13 људи на најозбиљнији начин сведоче о проблему насиља у породици. Поздрављамо договор министара правде, унутрашњих послова и рада, запошљавања, борачких и социјалних питања да формирају експертску групу која ће предложити конкретне мере за спречавања насиља у породици и заштиту жена од насиља, али и подсећамо да смо Министарству правде 2011. године упутили, а 2012. године поновили Иницијативу  за измену Кривичног законика у области кривично-правне заштите жртава породичног насиља и сексуалног злостављања, саопштавају заштитник грађана Саша Јанковић и заменица заштитника грађана, задужена за родну равноправност и права детета, Гордана Стевановић.

Министарство правде до сада није разматрало део те иницијативе који се односи на увођење у систем кривичноправне заштите новог кривичног дела прогањања, пооштравање санкција, обавезни психосоцијални третман насилника и друге одредбе усмерене ка превенцији насиља. Република Србија се, потврђивањем Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, обавезала да усклади кривично законодавство са тим међународним документом и потребама стварности.

Заштитник грађана контролисао је током 2014. године примену Општег и посебних протокола за заштиту жена од насиља и утврдио бројне недостатке у прописима и пракси, те надлежним органима упутио одговарајуће препоруке, а о свему Посебним извештајем обавестио Народну скупштину. За очекивати је да ће тај извештај послужити као једна од основа за утврђивање мера које су најавили министри.

Од државних органа, а пре свега од извршне власти, тражимо да ефикасније спроведе законе и учини их још бољим, изјавио је данас заштитник грађана Саша Јанковић на протесту поводом пораста насиља над женама који је у центру Београда организовао Аутономни женски центар. Он је додао да су министри правде и унутрашњих послова одржали састанак на коме је донета одлука да се иницира проширење казнене политике, да се уведе кривично дело прогањања као и обавезан психосоцијални третман насилника.

Јанковић је рекао да је Народна скупштина Републике Србије од Заштитника грађана добила извештај о спровођењу посебних протокола ради заштите жена од насиља, али да се тај протокол још не спроводи у довољној мери. Додао је да је Србија потписала Конвенцију Савета Европе о борби против насиља над женама и насиља у породици и да је обавезна да се држи те конвенције. Јанковић је изразио наду да се трагедије какве су забележене протеклих недеља и месеци неће поновити.

На протестном скупу су прочитана имена 26 жена које су убијене од почетка ове године. "Нећемо увек успети да спречимо свако убиство, али ако се озбиљно односимо према људским животима и примењујемо законе и правила која постоје, верујем да би већина ових жена биле живе, а и да би све друге жене које трпе породично насиље биле спокојније када затраже помоћ надлежних институција", нагласила је Татјана Игњатовић.

Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић присуствовала је данас премијери документарног филма „Следите нас“, који кроз иницијативу и дијалог истакнутих жена из Београда и Приштине охрабрује платформу комуникације двеју заједница. Приказивање документарног филма омогућила је Мисија ОЕБС-а у Београду.

Опширније...

На згради Заштитника грађана је, поводом обележавања Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHO/T) у недељу, 17. маја 2014. године развијена застава дугиних боја, чиме је особама другачије сексуалне оријентације и родног идентитета на симболичан начин пружена подршка и указано на проблеме са којима се ове особе свакодневно суочавају.

Опширније...Развијању заставе су, осим Гордане Стевановић, заменице заштитника грађана присуствовали и чланови и чланице Савета за родну равноправност Заштитника грађана. Заменица заштитника грађана се потом упутила на пикник у Студентски парк, који организују Гејтен – ЛГБТ и Лабрис поводом обележавања овогодишњег ИДАХОТ дана.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије установљен је са циљем да се доносиоцима одлука, јавности и медијима укаже потребу сузбијања насиља и дискриминаце ЛГБТИ особa.Тај дан се обележава 17. маја јер је на тај дан 1990. године хомосексуалност уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

Права ЛГБТИ особа још су увек недовољно заштићена у Србији, иако су у претходном периоду начињени крупни помаци у погледу заштите и унапређења њиховог положаја, укључујући одржавање Параде поноса 2014. године, која је протекла без већих инцидената. ЛГБТИ организације су укључене у израду стратешких докумената који садрже конкретне мере посвећене унапређивању положаја ове популације.

На постојање стереотипа и предрасуда према ЛГБТИ особама Заштитник грађана указује у својим редовним годишњим извештајима и у Извештају ,,ЛГБТ популација у Србији – стање људских права и друштвени положај”, упућујући надлежним органима препоруке за унапређивање њиховог положаја. Заједничка радна група Заштитника грађана и Повереника за заштиту равноправности је надлежним органима 2014. године упутила низ препорука, указујући на потребу регулисања правног положаја транс особа.

У сарадњи Министарства финансија Републике Србије и Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN WOMEN) 16. маја 2015. године у  хотелу „Зира“ у Београду одржан је семинар на тему „Родно одговорно буџетирање у Републици Србији’’, намењен буџетским корисницима на националном нивоу. Обуку је држала др Елизабет Клацер (Еlisabeth Klatzer), експерткиња UN WOMEN-a, која се бавила родно осетљивим буџетирањем у Аустрији из које долази, али и у другим земљама.

Циљ семинара је био да се учесници и учеснице упознају са плановима у овој области и стекну практична искуства, која ће им помоћи да у програмске буџете укључе родну равноправност односно родно осетљив циљ и индикатор. На семинару је учествовала представница стручне службе Заштитника грађана.

Данас је у Београду поводом 17. маја – Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије Јадранки Јоксимовић, министарки без портфеља задуженој за европске интеграције, додељена награда ,,Дуга". Ову награду је установила Геј Стрејт Алијанса за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТИ особа у Србији у претходних годину дана.

Награда ,,Дуга“ се додељује путем јавног конкурса и о њој одлучује независни жири, који је ове године, бирајући између 33 пристигле номинације, у ужи избор за награду уврстио: Удружење Асоцијацију ,,Дуга“ из Шапца, Народну скупштину Републике Србије, Јадранку Јоксимовић, министарку без портфеља задужену за европске интеграције,  Хелену (М.В.), мајора Војске Србије у пензији, трансродну особу и Тамару Скрозу, новинарку недељника Време.

Овом скупу је присуствовала заменица заштитника грађана за родну равноправност Гордана Стевановић.

Опширније...

Заштитник грађана Саша Јанковић се на данашњој седници скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова захвалио повереници Невени Петрушић и њеним сарадницима на свему што су урадили у протеклих пет година на изградњи институције Повереника за заштиту равноправности. Он је нагласио значај доприноса институције унапређењу права грађана и грађанки, наводећи да му је била част сарађивати са повереницом и да је од ње много научио.

Повереница Невена Петрушић је данас на скупштинском одбору представила Посебан извештај о дискриминацији жена Повереника за заштиту равноправности  и навела да се овим извештајем заокружује пет година рада институције на чијем челу је била.

baner1